HTML

Panellakás felújítás

Friss topikok

Ötletek, minták panellakás felújítók számára

2012.12.19. 11:25 panelapro.hu

Villanykörték alkonya

Címkék: halogén világítás LED panellakás fogyasztás ECO izzó

Az elmúlt évek során fokozatosan kivonták a forgalomból a hagyományos 100W-os majd a 75W-os izzókat.
2011. szeptemberétől az EU területén tilos forgalmazni a 60W-os normál izzókat. Ez azt jelenti, hogy a raktáron lévő készletet még értékesíthetik a kereskedők, de újabb mennyiséget már nem rendelhetnek a gyártóktól. Ezzel egyidejűleg a 60W-os izzók gyártása is leállt Magyarországon, ahogyan 2012 szeptember 1-től a 40W-os és a 25W-os körtékből is már csak a boltok polcain lévő készlet árusítható.eco-halogen-korte-panellakasba.jpg

Jelenleg a magyar panellakások nagy többségében ez a legelterjedtebb fényforrás, ezért sokaknak gondot okoz, hogy mivel tudják kiváltani a hagyományos „villanykörtéket” úgy, hogy ne kelljen a lámpatesteket is kicserélni. Erre kínál megoldást az ún. ECO izzó. A ECO izzólámpák ugyanolyan fizikai méretekkel rendelkeznek, mint a hagyományos izzók, viszont a megszokott wolfram szálat egy halogénlámpa helyettesíti. Ezzel a megoldással azonos villamos teljesítményfelvétel mellett 25%-kal nagyobb fényerő érhető el. Jellemzően 28W, 42W, és 70W-os kivitelben kínálják a boltok. Jelenleg az ECO lámpák fogyasztói ára a normál izzók kb. 2-3 szorosa, viszont teljes mértékig alkalmas azok kiváltására. Az „energiatakarékos izzó” néven ismert kompakt fénycsövek nem minden felhasználási területen tudják helyettesíteni a hagyományos izzókat többek közt a méretbeli és formai eltérések miatt, ill. a fényerőszabályzás sem igazán megoldott ezeknél.

A kompakt fénycsövekre történő teljes átállást akkor célszerű megfontolni, ha a panellakásunkban az elektromos berendezések összteljesítménye már közelíti, vagy időnként meghaladja a kismegszakító által maximálisan leadott értéket. Sajnos azonban ez sem mindig segít, mert a megszakítót általában két-három nagyobb fogyasztó (klíma, mosógép, vasaló, hajszárító) egyidejű használata "leveri".

Egyre inkább versenyképes alternatívát jelentenek a LED fényforrások. Ezek fényereje és ára napjainkban már a széles körben elfogadhatóvá szintet ütik. Jó szabályozhatóságuk és kis helyigényük miatt főfénynek és dekorációs világításnak is használhatóak. Egyes előjelzések szerint a hagyományos izzók szerepét hosszabb távon a LED-ek fogják átvenni.

Egy panellakás felújítása remek alkalom lehet arra, hogy a LED-es hangulatvilágítás számára a takaróléceket, falfülkéket kialakítsuk. A világítás beszerelése lehet akár későbbi lépés is, a költségvetés függvényében.

Kis kibúvó még akad azoknak, akik ragaszkodnak a hagyományos lámpákhoz: az úgynevezett rázásálló (RESISTA jelzésű) izzók gyártása és forgalmazása engedélyezett, jellemzően 60W-os és 100W-os kapható belőle. Elvileg szerelőlámpákban és közlekedési lámpákban használhatóak. Azon túl, hogy stabil beépítés mellett az élettartamuk hosszabb lehet, mint hagyományos társaiké, van egy hátrányuk: 20-30°-kal kisebb a fényerejük (ez a jóval vastagabb wolframszál miatt van), és kb. annyiba kerülnek, mint az ECO izzók. Összességében nem éri meg ilyet vásárolni lakáson belüli használatra, az ECO izzó a gazdaságosabb választás.
Ha a wolfram-szálas vákuumizzó sorozatgyártásának indulását, 1909-et számítjuk a kezdetnek, akkor elmondhatjuk, hogy igazán szép kort ért meg Edison találmánya!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-felujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr744972896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása