HTML

Panellakás felújítás

Friss topikok

Ötletek, minták panellakás felújítók számára

2012.12.11. 13:52 panelapro.hu

Panelprogram

Címkék: panelprogram

panel-lakas-kereses.pngTöbb, mint tíz éve, 2001-ben indult útjára az ”iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása”, azaz ismertebb nevén a panelprogram. Ahogy a hivatalos elnevezésből is látszik, első körben az épületek külső hőszigetelését támogatta a kormányzat, aztán az elavult nyílászárók cseréjéhez is lehetett támogatást kérni.
2007-ig a házak kb. 20%-a élt ezekkel e lehetőségekkel. A több, mit 34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással felújított 190.000 panellakás így 10-50%-os energia megtakarítást ért el.
2008-tól az Új Magyarország Lakás Felújítási Program részeként élt tovább, és innentől már a fűtési rendszerek korszerűsítésére is lehetett forrásokért pályázni, és jelentős eltérés az eddigiekhez képest, hogy megengedi a leválást a távfűtő szolgáltatókról. (Ezt addig technikai okokra hivatkozva akadályozták meg a szolgáltatók.) A villamos rendszer és egyéb gépészeti elemek korszerűsítésére is igényelhető támogatás.
2011-ben a kormány átszervezte, és át is nevezte a programot. Az Új Széchenyi Terv keretin belül a „Zöld Beruházási Rendszer” néven futó program része lett. Itt tört meg először a folyamatossága a támogatásoknak, ugyanis a pénzt erre a CO2 kvóták nemzetközi eladásából szerezték, de több volt az elfogadott sikeres pályázat, mit a kasszában lévő pénz – így fel kellett függeszteni a további pályáztatást.
A 2012-es év sem indult bíztatóan a panelprogram pályázói számára, ugyanis a két éve sikeres pályázatot benyújtók sem kapták meg még a pénzt.
Pályázatokat benyújtani ettől függetlenül lehet, várni nem érdemes, hiszen az már régen nem kérdés, hogy szükség van-e a panelházak felújítására, korszerűsítésére.

Panellakás vásárláskor nagyon fontos szempont, hogy a keresett ingatlan panelprogramban részt vett-e. A jobb ingatlan portálok kínálnak ilyen szűrési lehetőséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-felujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr224959826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása