HTML

Panellakás felújítás

Friss topikok

Ötletek, minták panellakás felújítók számára

2013.01.23. 10:28 panelapro.hu

Egy átlagos panellakás villamos teljesítmény igénye

Címkék: felújítás panellakás elektromos hálózat panellakás fogyasztás

Modern életünk egyre nagyobb villamos energia felhasználást igényel. A régebbi lakásokban lakók közül bizonyára sokan találkoztak már azzal, hogy egy-egy elektromos gép bekapcsolásakor levált a kismegszakító. Ez jó esetben a lakás elosztótábláján történik meg, de előfordulhat az is, hogy a főbiztosíték is leold. Ilyen esetben el kell gondolkodni a lakás villamos hálózatának korszerűsítéséről, a rendelkezésre álló teljesítmény növeléséről. Mik a lehetőségeink?

panel-lakas-kismegszakitok.png
Általában 16A vagy 20A a szolgáltató által biztosított áramerősség, ami teljesítményben kifejezve kb. 3600W ill. 4600W-nak felel meg. Hálózatfejlesztési hozzájárulás fizetése nélkül 32A-t  (7400W) kérhetünk az áramszolgáltatótól.
Nézzük meg, mire elég? Egy átlagos családot feltételezve biztosan találunk a lakásban egy mosógépet (kb. 2000W), porszívót (1200-2000W), vízforralót, kávéfőzőt (1000-1500W), mikrohullámú sütőt (kb. 1000W), vasalót (1200-2000W). A panellakások konyháinak nagy részében csak villanytűzhely üzemeltetésére van lehetőség, egy kerámialapos tűzhely maximális teljesítményfelvétele 4-6kW körül mozog. Ha már a konyhában vagyunk: ma már a mosogatógép sem számít ördögtől való luxusnak, így ezzel is számolni kell. Egy 12 terítékes gép 2-2,5kW-tal is megterhelheti a hálózatot.
A világítás hagyományos izzókkal 400-600W energiafogyasztást jelent (ez jelentősen csökkenthető, lásd itt.)
Természetesen még sorolhatnánk egy lakás energiavámpírjait – számítógépek, hajszárító, tv, hűtő, stb. – de a fenti számokból már sok minden látszik. Könnyen kiszámolhatjuk a szükséges áramerősséget: az egyidőben bekapcsolt fogyasztók összes teljesítményét (W) osszuk el 230-cal. Például látható, hogy ha 20 Amperes a kismegszakítónk a villanyóra alatt, akkor a mosógépet és a mosogatógépet (összesen 4-4500W) nagy eséllyel nem tudjuk egyszerre használni, ha feltételezzük, hogy mellette még egyéb fogyasztók is be vannak kapcsolva (világítás, számítógép, tv, hűtő). Főzni, de még kávét főzni sem lesz lehetőségünk.
Az egyik megoldás, hogy odafigyelünk, és nem üzemeltetjük egyszerre a lakás nagyfogyasztóit, a másik hogy nagyobbra cseréltetjük az áramszolgáltató kismegszakítóját.
Persze ez sem ilyen egyszerű, megvannak a feltételei. Erről a következő cikkben olvashatnak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-felujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr245038020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2013.09.12. 21:16:28

Ez az internet egyik leghaszontalanabb postja.
süti beállítások módosítása