HTML

Panellakás felújítás

Friss topikok

Ötletek, minták panellakás felújítók számára

2012.12.11. 13:40 panelapro.hu

Panel távfűtési rendszerek

Címkék: távfűtés panellakás fűtéss egykörös kétkörös

Alapvetően elmondható, hogy a panelház egy műszaki probléma halmaz. Vegyük sorra, a gépészeti elemeket, azok korszerűsítésének lehetséges módjait!
A rossz hőszigetelés és a fűtésszabályozás hiánya a két legnagyobb megoldandó probléma a vasbeton épületekben. Benne vagyunk a fűtési szezonban, ilyenkor bármennyire szeretnénk, már nem tehetünk semmit a fűtési rendszerrel. Átfogó karbantartásra, esetleges átalakításra legkorábban április táján lesz lehetőség. Mire figyeljünk, mit lehet tenni a számla csökkentése érdekében?
Először tudnunk kell, hogy a házban milyen rendszer működik.
A panelek építésekor az alacsony energiaárak miatt nem volt lényeges szempont a takarékosság, így nem is figyeltek erre. A fő szempont gyors és egyszerű építési mód volt. A hetvenes években, ahogy a lakások száma ugrásszerűen emelkedni kezdett, egyszerűbb megoldásokhoz nyúltak a fűtési rendszer esetében is. Míg a panelépítkezés első tíz évében a kétcsöves rendszert alkalmazták, 1970-től áttértek az átfolyó egycsöves rendszerre. Ez utóbbit aztán a 1981 után felváltotta az átkötő szakaszos megoldás, ami átmenetet jelent a két rendszer között. (A képen az utólag beépített átkötés)

futes-atkotes-panel-lakasban.png
A rendszerek között alapvető különbség van, ha a szabályozást lakásonként, fűtőtestenként szeretnénk megoldani.
A kétcsöves rendszer a legideálisabb, ezzel a rendszerrel lehet a legkisebb költségráfordítással a legtöbb energiát megtakarítani. Itt a radiátorok párhuzamosan csatlakoznak a rendszerre, így egy lakáson belül akár az összes fűtőtest lezárható anélkül, hogy ez érintené a többi lakás fűtését. A hőmérséklet szabályzás szobánkét megoldható termosztátos radiátorszelep beépítésével. Ezeken a szelepeken beállítható a kívánt hőmérséklet, ezt elérve automatikusan elzárja a radiátort.
Ez a megoldás nem alkalmazható az egyvezetékes rendszernél, mert ott egy fűtőtest elzárása a fölötte lévőket is érinti. A túlfűtöttség jellemezte régebben az ilyen rendszerrel szerelt épületeket, más lehetőség híján ablaknyitással „szabályozták” a lakások hőmérsékletét. Ennél a rendszernél komoly átalakítás nélkül nem lehet megoldani az egyedi szabályzást. Gyakorlatilag minden radiátor elé megfelelően méretezett átkötést kell beépíteni, vagy egész rendszert párhuzamossá alakítani.
Távfűtésnél 15-25%-os költségmegtakarítást lehet elérni az egyedi szabályozás kialakításával.
Egyedi  hőközpontról fűtött épületek esetében ez a megtakarítás nagyobb is lehet.
A panelprogram 2008-tól megengedi a társasházak leválását a távhőszolgáltatásról, így érdemes alternatív a lehetőségen elgondolkodnia a lakóközösségeknek ott, ahol az egész rendszer átalakítása, cseréje vált szükségessé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-felujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr664959812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása