HTML

Panellakás felújítás

Friss topikok

Ötletek, minták panellakás felújítók számára

2013.01.23. 11:48 panelapro.hu

Villamos teljesítmény növelése panel lakásokban

Címkék: felújítás panellakás elektromos hálózat panel lakás panellakás fogyasztás

Mit tegyünk, ha panellakásunk elektromos rendszerén a túlterheltség jelei mutatkoznak?
Célszerű növelni az áramszolgáltató által biztosított áramerősséget. Ezt 32 Amper-ig külön díj megfizetése nélkül megtehetjük, ennél nagyobb igény esetén 3.600 Ft+Áfa fizetendő Amperonként. Előtte azonban fontos szakemberrel ellenőriztetni néhány dolgot.
Panelokban a mérőhely – és ezzel együtt az áramszolgáltató kismegszakítója – a lakáson kívül, a lépcsőházi fővezeték mellett lett kialakítva. Innen a lakásban található elosztó tábláig az úgynevezett mért fővezetéken jut el az áram. Ezeknek a vezetékeknek a keresztmetszetét, anyagát és állapotát fontos ellenőrizni. Réz esetén 16 mm2, ha alumíniumból készült, akkor 25 mm2 a minimálisan megengedett. Általában panelokban 10 mm2-es (vagy vékonyabb) alumíniumot találunk, tehát a cserével számolnunk kell. Előfordulhat az is, hogy a ház fővezetéke nem terhelhető tovább, ezért a közös képviselőt is ajánlott megkeresni ezügyben. Ha ő nem tud felvilágosítást adni, az áramszolgáltatónál érdeklődjünk. Ha csak fővezeték csere után engedélyezi a nagyobb teljesítményt a szolgáltató, akkor a panelprogram keretein belül erre is kérhető támogatás.
A lakáselosztó komplett cseréje is indokolt az esetek többségében. Ilyenkor gondoljuk végig, hogy mennyi áramkörre lesz szükségünk, ennek megfelelő méretű (modulszámú) elosztótáblát válaszunk. Számoljunk azzal is, hogy a régi táblákon elhelyezett csengő és csengőtranszformátor nem fog elférni a modulos rendszerű új elosztóban. Egyszerű, hálózati feszültségről működő csengővel kiválthatjuk a régit, mindössze egy kismegszakítónyi helyet foglal el.

panel-lakas-fi-rele.png


Áramvédő relé (ismertebb nevén FI-relé) szinte biztosan nem volt eddig beépítve, most betervezhetjük ezt is, ez két helyet foglal el. A FI-relé életvédelmi szempontból a legjobb védelmet nyújtja, főleg azokban a lakásokban, ahol nincs földelés kiépítve.
Mérjük fel a lakásban található gépek teljesítményét, és ennek, valamint a vezetékek keresztmetszetének megfelelő kismegszakítókat szereljünk fel.
Ezek után, ha minden feltétel adott, bejelenthetjük a igényt a szolgáltatónak. Az EON oldaláról letölthető az ehhez szükséges dokumentum.
Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező szakember szerelhet villanyt! A saját lakásán belül is csak abban az esetben szerelhet vállalkozói engedély nélkül a tulajdonos, ha megfelelő erősáramú képzettséggel (pl. épületvillamossági szerelő)rendelkezik!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-felujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr445038191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása