HTML

Panellakás felújítás

Friss topikok

Ötletek, minták panellakás felújítók számára

2012.11.08. 11:23 panelapro.hu

Köszöntő

Címkék: felújítás panellakás panel lakás

Kedves Olvasó!


Ezen az oldalon a panellakások felújításával kapcsolatban igyekszünk ötleteket, hasznos információkat átadni, alapvetően gyakorlati oldalról közelítve a témát. Magyarországon minden ötödik lakástulajdonos érintett lehet ebben a kérdésben: a lakások 20%-a előre gyártott elemekből, panelekből épült.


Szó lesz többek között a külső és belső munkákhoz tartozó jogi szabályozásokról, meghatározó építőipari szabványokról és az építési technológiából adódó sajátosságokról, amiket a felújítás során figyelembe kell venni. Fontos szempont az energia megtakarítás, a költségek csökkentése – ami nem csak a pénztárcánk miatt fontos, hanem a 2012-től lakás adás-vételnél kötelezően előírt energia-tanúsítvány miatt is. A víz, a gáz és a fűtés vezetékei, az elektromos hálózat, a gépészeti elemek, liftek, szellőzőrendszerek, stb.: bőven akad téma, amiről beszélnünk kell.


Ha csak az épületek korából indulunk ki, egyre inkább nem kérdés, hogy szükséges-e hozzányúlni a panelokhoz: a legfiatalabb épület is elmúlt már huszonkét éves, és a legelső, előre gyártott vasbeton elemekből épített magyarországi társasház alapjait 53 éve rakták le Dunaújvárosban - a Szovjet tervek és technológiák akkor érkeztek meg hazánkba. A koncepció három alapgondolata: olcsón, sokat és gyorsan.
Az első időkben többségében négy vagy öt emeletes, lift nélküli, három lépcsőházas tömbök épültek, jellemzően 54 m2-es kétszobás lakásokkal. Ezek a házak vannak jelenleg a legrosszabb állapotban, teljes felújításra szorulnak.
A ’70-es években épült a legtöbb panelház, melyek egyben a legrosszabb minőséget képviselik. Az ötvenes évek népességpolitikai döntései miatt nagymértékű lakáshiánnyal szembesült a vezetés, ezért lakások ezreit volt kénytelen építeni rövid idő alatt. Ez a kapkodás minőségi problémákhoz vezetett, technológiai hibák sokaságát követték el a munkások, hogy tartani tudják a határidőket.
A ’80-as évek paneljai minden tekintetben felülmúlják elődeiket: kényelmesebbek, élhetőbbek, szebbek, és a kivitelezés minősége is jónak mondható. Ebből adódóan ezeket a tömbházakat kevesebb pénzből rendbe  lehet tenni. 


A rövid bevezető, és történelmi áttekintés után a következőkben a felújítás lépéseivel, azok sorrendjével foglalkozunk.


Tartsanak velünk a továbbiakban is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakas-felujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr964896856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása